Coen van Oostrom (48) leverde jarenlang met zijn bedrijf OVG Real Estate gebouw na gebouw op.

Maar toen hij tien jaar geleden Al Gore tegenkwam, de voormalige Amerikaanse vicepresident die bekend werd met zijn documentaire An Inconvenient Truth, besloot Van Oostrom het helemaal anders aan te pakken en zich meer op duurzaamheid te richten.

“Veel vastgoedbedrijven spelen Monopoly met een stuk grond”, zegt hij tegen Business Insider. “Maar ik wilde in de huid van de klant kruipen en duurzame gebouwen maken waar mensen prettig in kunnen werken.”

Zijn bedrijf OVG Real Estate besloot hij om te dopen tot EDGE Technologies – sinds begin dit jaar heeft hij geen vastgoedbedrijf meer, maar een technologiebedrijf. In plaats van zich bezig te houden met zo veel mogelijk gebouwen neerzetten, bouwt Van Oostrom nu naar eigen zeggen slimme gebouwen waarin hij data verzamelt om ze nóg slimmer te maken.

Hij bouwt gebouwen die, in zijn woorden, geschikt zijn voor de toekomst. “We houden rekening met de gezondheid van de medewerkers, door te spelen met licht en temperatuur, maar maken ook gebouwen waar mensen graag willen zijn.”

"De medewerker van nu wil niet meer werken in het gebouw waar zijn vader of opa ook werkte. Hij wil zijn laptop op een mooie plek kunnen openklappen. Daarom proberen wij in de gedeelde ruimtes bijna de sfeer van een café na te maken."

De ambities van Van Oostrom zijn groot, hij wil met EDGE Technologies uiteindelijk 1.000 moderne gebouwen over de hele wereld bouwen. Zijn tweede gebouw, EDGE Olympic, is net opgeleverd in Amsterdam. Business Insider nam een kijkje.


Al bij binnenkomst valt op dat het gebouw een hoge, gemeenschappelijke ruimte heeft. Van Oostrom heeft er expres voor gekozen om de lift te verstoppen en een grote trap prominent in de hal neer te zetten. "Op die manier kiezen mensen er automatisch voor om naar boven te lopen. Zo blijven ze gezonder en krijgen ze een betere ervaring in het gebouw."

Ook de vloer is bijzonder, vertelt Van Oostrom. "We hebben op deze plek niet een nieuw gebouw neergezet, maar een leegstaand pand herontwikkeld. De vloer was ooit de natuurstenen gevel van dit gebouw. Die hebben we hergebruikt. Het is ontzettend leuk om dat soort dingen uit te proberen."


Om de trap heen zijn kleine hoekjes gemaakt waar mensen werkoverleggen kunnen voeren of even kunnen ontspannen. Bij een bar kunnen ze volgens Van Oostrom wat te drinken pakken om vervolgens tussen de planten aan het werk te gaan.

Van Oostrom: "Het moet hier voelen als een soort Starbucks. Deze maand trekken wij ook zelf in het gebouw in, en ik kan me voorstellen dat ik ook vaak in deze ruimte ga werken, in plaats van boven op kantoor."


Toch wordt er ook serieus gewerkt. Aan de randen van het gebouw zitten vergaderruimtes en kantoorruimtes waar mensen aan een bureau kunnen zitten - zonder het gevoel te krijgen dat ze in de Starbucks zijn.

In die ruimtes zorgt Van Oostrom er met slimme technologie voor dat je zo efficiënt mogelijk kunt werken. "Met sensoren kunnen we heel precies de temperatuur meten, zodat we die ook goed kunnen reguleren. Datzelfde doen we met het zuurstofgehalte in de lucht. Wist je dat je in sommige ruimtes net zo goed drie glazen wijn kunt opdrinken als een uur vergaderen? Dat is het effect dat zuurstoftekort op je hersenen heeft."


Van Oostrom kan de temperatuur en het zuurstofgehalte in de lucht zo goed regelen door kleine panelen in het plafond die zijn bedrijf zelf heeft laten ontwikkelen. "Daar zitten kleine leidingen met koud water in die de lucht afkoelen. In veel gebouwen wordt er koude lucht de ruimte in geblazen, maar daar wordt de lucht veel droger van. Dat is hier dus niet zo."

Door de koude lucht niet rond te blazen, maar met de panelen af te koelen, hebben mensen veel minder last van het sickbuildingsyndrome. Dat syndroom zorgt ervoor dat mensen last krijgen van oog- en ademhalingsklachten.

Maar de panelen doen meer slimme dingen. Met Bluetooth volgen ze mensen door het gebouw, zodat ze weten welke werknemer waar is en hoe de temperatuur daar lokaal op aangepast kan worden. "Als je dat niet fijn vindt, is het gemakkelijk uit te zetten", zegt Van Oostrom. Werknemers kunnen via een app ook de lampen bedienen.

EDGE Technologies verzamelt dankzij die sensoren ontzettend veel data, die vervolgens weer gebruikt wordt bij het ontwerpen van het nieuwe gebouw. "Met die data kunnen we ons volgende gebouw weer duurzamer, efficiënter en slimmer maken", zei Van Oostrom eerder dit jaar tegen het Financieele Dagblad.


Op de bovenverdiepingen van het gebouw zijn een aantal rustigere werkplekken te vinden. Met een levende muur van planten heeft Van Oostrom kleine vergaderruimtes van elkaar afgescheiden.

"Door de planten kunnen de mensen zich makkelijker concentreren", zegt Van Oostrom. "Maar ze zorgen er ook voor dat je in een heel geïsoleerd hokje zit. Als je er even zit te bellen of vergaderen, word je niet afgeleid door mensen om je heen."


Als je liever even in je eentje werkt, is ook daar een plek voor: op de tweede verdieping zijn stoelen waarin niemand je kan storen.


Vanuit de stoelen heb je een mooi uitzicht over de Amsterdamse Zuidas, waar ook het eerste EDGE -gebouw staat.

Dat gebouw werd drie jaar geleden opgeleverd en was toen het duurzaamste kantoor ter wereld. Door regenwater op te vangen en te recyclen, de hele zuidelijke gevel te voorzien van zonnepanelen en een warmtekoudeopslag-installatie 130 meter diep onder het gebouw, zette het een nieuwe standaard voor de vastgoedsector.

Van Oostrom heeft die duurzaamheidsgedachte ook meegenomen in EDGE Olympic. De bovenste verdieping is van hout, zodat het gemakkelijk gedemonteerd en gerecycled kan worden, en hij wil het gebouw dit jaar nog energieneutraal maken.


Gelukkig is er niet alleen aandacht voor duurzaamheid en zo efficiënt mogelijk werken - Van Oostrom heeft ook aan ontspanning gedacht. Op het dak staan een paar bartafels en een jacuzzi. "Die is vooral met dit weer erg populair."

"Veel kantoorgebouwen zijn niet zo op de buitenruimte gericht. Dat is zonde, want af en toe ontspannen hoort ook bij je werk. Daarom hebben we geprobeerd om de buitenruimte echt mee te nemen in het ontwerp van het gebouw."

LEES OOK: De grootste glasverwerker van Nederland legt uit waarom je geen aardewerk in de glasbak moet gooien